Etansare termopane

Ferestrele termopan au fost un subiect foarte controversat in urma cu un deceniu, insa in momentul de fata, avantajele acestor ferestre sunt clare. Aspectul cel mai delicat atunci cand vine vorba de inlocuirea geamurilor conventionale cu unele de termopan este montarea corecta, calitatea materialelor folosite, durabilitatea si suportul oferit de catre echipele din domeniu. Unul dintre cei mai importanti factori in montarea acestora este etansarea ferestrelor.

Etansarea este realizata cu ajutorul garniturilor atasate pe marginile ferestrelor si are rolul de a izola fereastra in asa fel incat formarea condensului sa fie impiedicata, precum si pierderea caldurii in timpul sezonului rece. Garnitura termopanului este formata dintr-un material cauciucat de o mare elasticitate. Acesta este foarte rezistent si impiedica patrunderea frigului in interiorul locuintei.  Principalul motiv pentru care etansarea este absolut necesara, insa, este lupta impotriva umiditatii.

Pentru ca etansarea termopanelor sa fie eficienta, materialul din care sunt fabricate garniturile trebuie sa fie foarte rezistente la temperaturi extreme, atat in sezonul rece cat si in sezonul cald. Montarea termopanelor trebuie sa fie intotdeauna urmata de oferirea unei garantii a garniturilor, pentru cel putin 2 ani de zile. Dupa expirarea perioadei de garantie, garniturile imbatranite vor trebui inlocuite contra-cost. Un prim semn care arata ca garniturile incep sa isi piarda din proprietati sunt urmele de culoare neagra lasate de acestea, craparea sau macinarea lor. Motivul principal pentru care garniturile se deterioreaza in timp, nemaifiind capabile sa ofere protectia necesara este griparea elementelor de feronerie.

Feroneria si balamalele joaca un rol extrem de important in procesul de izolare al ferestrelor de termopan, aceasta fiind baza fabricatiei. Feroneria este elementul care asigura mobilitatea intregii structuri si etansarea cu ajutorul garniturilor. In momentul griparii unuia dintre elementele de feronerie, inchiderea ferestrei nu mai are loc in mod normal, motiv pentru care etansarea devine defectuoasa. Totodata, balamalele care nu au o sustinere puternica sau care sunt defecte, conduc la o inchidere incorecta a ferestrelor. Revizia anuala este recomandata in scopul verificarii tuturor elementelor care pot sa duca la o imbatranire prematura a garniturilor, a feroneriei sau a balamalelor.

Atunci cand intervine necesitatea de a interveni pentru reparatia termopanelor, este recomandabil apelul la specialisti. Tamplaria PVC si aluminiul folosite in domeniul termopanelor sunt materiale utilizate in mod diferit in functie de compania producatoare de termopane. In functie de calitatea ferestrelor, specialistii pot determina care este cauza principala a defectului si solutia care trebuie sa fie pusa in practica. Defectiunile termopanelor sunt o chestiune serioasa care nu trebuie sa fie trecuta cu vederea.

Eficienta energetica a unei locuinte, a unui birou sau a unui spatiu comercial depind de nivelul de izolare pe care il ofera peretii, ferestrele si usile. In momentul in care oricare dintre acestea prezinta defecte, costurile si investitiile vor incepe sa creasca atat din punct de vedere al energiei electrice, cat si din punct de vedere al reparatiei. Intretinerea garniturilor cu ajutorul carora se realizeaza etansarea este simpla, iar piata romaneasca pune la dispozitie o multitudine de produse special concepute in acest scop care contin uleiuri sau silicon.